Ki állítja meg a kereszténygyűlölőket?

2013.04.26 21:27

2012-01-14 21:00:00

Megállás nélkül szedi áldozatait a Boko Haram

Ki állítja meg a kereszténygyűlölőket?

Naponta hallani arról, hogy keresztényeket ölnek a világ számos pontján. Legutóbb Nigéria nyugati tartományában, Yobéban kellett meghalnia négy embernek a vallásuk miatt.

 
 

A hatóságok jelentése szerint a fegyveresek az autójukban ülő emberekre nyitottak tüzet. A hírek szerint a lelőtt keresztények családjukhoz tartottak, akik már előzetesen elmenekültek a Nigéria főként északi részén domináló muszlim elnyomás elől.


Rendkívüli helyzet

Yobe állam az a terület, ahol maga az elnök, Goodluck Jonathan is rendkívüli állapotot hirdetett ki. A Boko Haram nevezetű iszlám radikális terrorista csoport állandó félelemben tartja a keresztényeket, szinte mindennaposak a támadások, az erőszak, a gyilkosságok. Sokan menekülnek el, de van, akiknek nem sikerül, és életükkel fizetnek azért, mert szabadon akarják gyakorolni vallásukat. Az elmúlt hét során a Boko Haram főként keresztények által lakott falvakat támadott meg az ország északi részén.

Kedden kilenc embert gyilkoltak meg a Boko Haram tgjai egy Potiskum nevű településen, az áldozatok a feltételezések szerint mind keresztények voltak. A szemtanúk állítása szerint a tettesek motorkerékpáron hagyták el a helyszínt. Szintén ezen a településen még két másik embert lőttek le szintén a Boko Haram tagjai, akik csak azért élték túl, mert halottnak tettették magukat. A fegyveresek innen is motorkerékpáron távoztak.

A Christian Solidarity Worldwide (CSW) szervezetnek egy nevét nem vállaló ember elmondta, hogy ő maga több száz kereszténynek segített Nigéria másik részére áttelepülni, ahol nyugodtan élhetik az életüket, és nem kell attól tartaniuk, hogy meggyilkolják őket. Hozzátette: amennyiben így folytatódnak a térségben az események, úgy nem marad egyetlen keresztény sem Yobéban, annak ellenére, hogy ott vannak a házaik, földjeik, iskoláik és templomaik.

A CSW emellett még attól is attól tart, hogy az üzemanyagár-támogatás megvonása miatti tiltakozások még jobban elfajulnak. Egy múlt hét keddi tüntetésen Zamfara államban, Gusau városában a demonstrálók az Ebenezer baptista templomot is elárasztották, kifosztották, majd felgyújtották az épületet. Az üzemanyag miatti tüntetések eddig öt ember halálát okozták, és egy iszlám iskolát is a földdel tettek egyenlővé, amely a központi mecset közelében volt.

A CSW szerint ezek aggasztó hírek, az erőszakos cselekményeknek minél előbb gátat kell szabni a térségben.

 

– mi – (forrás: Christiantoday)